Η γραφική παράσταση συνάρτησης στην Α΄ Λυκείου

Μοιραστείτε το!

Εισαγωγή

Η γραφική παράσταση μιας συνάρτησης συμπυκνώνει, μ’ έναν εύληπτο τρόπο, τα πιο κομβικά χαρακτηριστικά της.

Ίσως, να έχετε παρατηρήσει ότι διάφορες πληροφορίες που αφορούν σε πληθώρα θεμάτων, όπως αθλητικού, οικολογικού, πολιτικού, κοινωνικού κ.ά. περιεχομένου, παρατίθενται με γραφικό τρόπο. Έτσι, γραφήματα κατάλληλων συναρτήσεων συμπεριλαμβάνονται σε ενημερωτικά ή διαφημιστικά φυλλάδια, σε εικόνες στο διαδίκτυο, σε ρεπορτάζ στην τηλεόραση και αλλού.

Βέβαια, η αξιοποίηση των γραφικών παραστάσεων στηρίζεται στην κατανόηση των συστημάτων συντεταγμένων. Έπειτα, προϋποθέτει τη γνώση της ορθής τοποθέτησης σημείων σε αυτά. Άλλωστε, το γράφημα μιας συνάρτησης αποτελείται από όλα τα σημεία του επιπέδου με τετμημένη κάποιο στοιχείο, x, του πεδίου ορισμού της συνάρτησης f και τεταγμένη, y, την τιμή, f(x), της συνάρτησης στο στοιχείο αυτό. Έτσι, για να απεικονιστεί μια συνάρτηση, συνήθως προηγείται η συμπλήρωση κατάλληλου πίνακα τιμών. Σε μεγαλύτερες τάξεις θεωρείται, ιδιαίτερα, χρήσιμο να μπορεί κανείς να σχεδιάζει τα γραφήματα ορισμένων βασικών συναρτήσεων.

Αρχικά, θα επιχειρήσουμε να επαναλάβουμε ό,τι σχετικό έχετε συναντήσει στο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια, θα επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σε άλλα πεδία. Θα μας απασχολήσουν νέα ερωτήματα όπως η εύρεση των σημείων τομής των γραφημάτων με τους άξονες ή η εύρεση παραμέτρων σε τύπους συναρτήσεων όταν δίνονται σημεία στο γράφημά τους. Επίσης, θα διδαχθούμε τον τύπο για την απόσταση δύο σημείων του επιπέδου με τη βοήθεια των συντεταγμένων τους. (Οι εφαρμογές του συγκεκριμένου τύπου θα αναπτυχθούν, διεξοδικά, στα Μαθηματικά προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου. Για ένα μικρό δείγμα να πατήσετε εδώ.)

Μάλιστα, όλα αυτά θα τα μάθουμε, με ενεργό τρόπο, μέσα από τις διαδραστικές εφαρμογές που ακολουθούν.

Διαδραστικές ερωτήσεις (Συστήματα συντεταγμένων)

Διαδραστικές ερωτήσεις (Συντεταγμένες σημείων στο επίπεδο)

Διαδραστικές ερωτήσεις (Απόσταση δύο σημείων στο επίπεδο – Εισαγωγικό πρόβλημα)

Διαδραστικές ερωτήσεις (Απόσταση δύο σημείων στο επίπεδο – Γενικός τύπος)

Διαδραστικές ερωτήσεις (Γράφημα συνάρτησης)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.