Εισαγωγή
Πως εξειδικεύεται η συμπλήρωση τετραγώνου για την εξίσωση του κύκλου; Ποια είναι η χρησιμότητα της μεθόδου; Πως μπορούν να υπολογιστούν το κέντρο και η ακτίνα του κύκλου που παριστάνει η εξίσωση;
Η συμπλήρωση τετραγώνου σε εξισώσεις μιας μεταβλητής
Η συμπλήρωση τετραγώνου πηγάζει από μια ευρηματική γεωμετρική μέθοδο, η οποία, συνήθως, εφαρμοζόταν σε εξισώσεις β΄ βαθμού μιας μεταβλητής. Αλγεβρικά, σκοπός της μεθόδου είναι να σχηματιστούν, στο ένα μέλος των εξισώσεων, τέλεια τετράγωνα, τα οποία θα συμβάλλουν στην αναγνώριση των λύσεών τους.
Για παράδειγμα, η εξίσωση, , με τη βοήθεια της συμπλήρωσης τετραγώνου, μετασχηματίζεται, διαδοχικά, ως εξής,
Ωστόσο, από τη στιγμή που για τις εξισώσεις β΄ βαθμού γνωρίζουμε τον γενικότερο τρόπο διερεύνησης των λύσεων τους, με τη βοήθεια της διακρίνουσάς τους , ίσως να αναρωτηθήκατε προς τι τόσος κόπος. Η απάντηση είναι ότι τα γνωστά συμπεράσματα και οι τύποι που σχετίζονται με τη διακρίνουσα της εξίσωσης έχουν προέλθει, ακριβώς, από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.
Η συμπλήρωση τετραγώνου σε εξισώσεις δύο μεταβλητών όπως του κύκλου
Κάτι αντίστοιχο συντελείται και σε ορισμένες εξισώσεις β΄ βαθμού στο επίπεδο. Εδώ, προφανώς, το πλήθος των μεταβλητών είναι δύο ( και ). Αυτό είναι το θέμα που θα μάς απασχολήσει στη συνέχεια.
Ένας κύκλος με κέντρο και ακτίνα έχει εξίσωση της μορφής .
Για παράδειγμα, η εξίσωση , παριστάνει κύκλο κέντρου και ακτίνας . Μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι, με την εκτέλεση κατάλληλων πράξεων, η εξίσωση γράφεται .
Εύλογα, τίθεται το αντίστροφο ερώτημα, δηλαδή πως από την τελευταία εξίσωση θα μπορούσαμε, μετασχηματίζοντάς την, να τη φέρουμε στη μορφή .
Γενικά, θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- “Ομαδοποίηση” των μεταβλητών – Εμφάνιση “διπλάσιων γινομένων” – Μεταφορά του σταθερού όρου στο β΄μέλος:
- Συμπλήρωση τετραγώνων με πρόσθεση αντίστοιχων όρων στα δύο μέλη της εξίσωσης:
- Αξιοποίηση γνωστών ταυτοτήτων:
Η τελευταία μορφή, προφανώς, ευνοεί τον υπολογισμό του κέντρου και της ακτίνας του κύκλου της αρχικής εξίσωσης.
Η διαδραστική εφαρμογή
Η ακόλουθη διαδραστική εφαρμογή, προσφέρεται για εξάσκηση στην παραπάνω μέθοδο. Η εφαρμογή παρέχει ποικιλία εξισώσεων που, τελικά, οδηγούνται, με τη συμπλήρωση τετραγώνου, στη μορφή της εξίσωσης του κύκλου. Έτσι, προκύπτουν άμεσα το κέντρο και η ακτίνα του κύκλου που παριστάνουν.