Βασικές έννοιες Στατιστικής

Μοιραστείτε το!

Εισαγωγή

Είναι σίγουρα χρήσιμο να είναι κανείς σε θέση να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να επεξεργαστεί ορισμένες βασικές έννοιες Στατιστικής.

Καθημερινά, βομβαρδιζόμαστε με τα αποτελέσματα στατιστικών μελετών και ερευνών για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Τα πραγματικά συμπεράσματα που, συνήθως, συνοδεύουν αυτές τις έρευνες, ενδεχομένως να διαστρεβλωθούν από τον απαίδευτο δέκτη αυτών των ερεθισμάτων.

Οι Πιθανότητες και η Στατιστική, πέρα από τις αναρίθμητες εφαρμογές τους, ίσως να είναι οι κλάδοι των Μαθηματικών που έχουν καπηλευθεί περισσότερο στο βωμό της εξυπηρέτησης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. 

Υπάρχουν τριών ειδών ψέματα:

Τα ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και η Στατιστική.

Benjamin Disraeli (1804-1881)

Τα ψέματα της Στατιστικής

Μη βιαστείτε να απορρίψετε τις παρακάτω διαπιστώσεις. Είναι απόλυτα ακριβείς.

  • Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα γίνονται όταν τα αυτοκίνητα κινούνται με μέτριες ταχύτητες, ενώ είναι πολύ λιγότερα όταν η ταχύτητα των αυτοκινήτων υπερβαίνει τα 150 χλμ/ώρα.
  • Στο παρελθόν, στατιστικές έδειξαν ότι στην Αριζόνα πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι από φυματίωση παρά σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των Η.Π.Α.. Ωστόσο, είναι ιατρικά διαπιστωμένο ότι το κλίμα της Αριζόνας, γενικά, βελτιώνει την υγεία των φυματικών.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει αριθμό κάτω άκρων μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

Μια προσεκτική εξέταση των αιτιών που οδηγούν στα προηγούμενα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τη μελέτη των στατιστικών εννοιών που υπεισέρχονται, ίσως να συνδράμει στην ερμηνεία των παραπάνω στατιστικών παραδόξων.

Η διαδραστική εφαρμογή

Στην ακόλουθη διαδραστική εφαρμογή,

Η εφαρμογή για τις έννοιες της Στατιστικής

θα συναντήσετε αρκετές από τις βασικές έννοιες της Στατιστικής. Ιδιαίτερα, μπορείτε να διαπραγματευτείτε ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές της στατιστικής επεξεργασίας, για μια συνεχή μεταβλητή, με ομαδοποιημένες παρατηρήσεις σε ισοπλατείς κλάσεις.

Θα έχετε τη δυνατότητα να εξασκηθείτε στην κατασκευή ιστογραμμάτων καθώς και των αντίστοιχων πολυγώνων.

Στη συνέχεια, θα κληθείτε να απαντήσετε σε ερωτήματα που αφορούν στην κατανομή των παρατηρήσεων. Επιπλέον, θα ζητηθεί η συμπλήρωση του πίνακα συχνοτήτων της μεταβλητής. Απώτερος σκοπός είναι ο υπολογισμός μέτρων θέσης, όπως η διάμεσος και η μέση τιμή,  αλλά και μέτρων διασποράς και σχετικής διασποράς, όπως η διακύμανση και ο συντελεστής μεταβλητότητας, αντίστοιχα.

Καλή ενασχόληση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.