Ύψη τριγώνου

Μοιραστείτε το!

Εισαγωγή

Στο Γυμνάσιο, ένα από τα θέματα της Γεωμετρίας όπου σημαντική μερίδα μαθητών, ειδικά στην Α΄ τάξη, συναντά δυσκολίες είναι οι κατασκευές των τμημάτων που παριστάνουν τα ύψη ενός τριγώνου.

Η αδυναμία αρκετών μαθητών να σχεδιάσουν σωστά τα ύψη ενός τριγώνου γίνεται περισσότερο εμφανής στις περιπτώσεις του ορθογώνιου και αμβλυγώνιου τριγώνου. Συγκεκριμένα, οι πιο χαρακτηριστικές αστοχίες παρατηρούνται κατά την ορθή τοποθέτηση και σταθεροποίηση του γνώμονα.

Ύψη τριγώνου: Γνωστές αδυναμίες

Η απόλυτη εφαρμογή με την πλευρά που βρίσκεται απέναντι από την κορυφή του τριγώνου, από την οποία πρέπει να χαραχτεί το ύψος, είναι κάτι που, συνήθως, δεν επιτυγχάνεται από τους μαθητές.

Επίσης, η αποδοχή, από πλευράς μαθητών, ότι το ύψος μπορεί να βρεθεί εκτός του τριγώνου, στην περίπτωση του αμβλυγώνιου τριγώνου, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη διδακτική προσέγγιση.

Παρόμοια, πρέπει να αντιμετωπιστεί κι η περίπτωση που το ύψος συμπίπτει με κατάλληλη πλευρά του τριγώνου. Το τελευταίο συμβαίνει όταν το τρίγωνο είναι ορθογώνιο.

Η διαδραστική εφαρμογή

Στην παρακάτω εφαρμογή, γίνεται προσπάθεια οι μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην επίλυση ενός προβλήματος. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν έναν αρχιτέκτονα στην ολοκλήρωση ενός έργου. Ο αρχιτέκτονας προσπαθεί να σχεδιάσει τα κάθετα υποστυλώματα, από τις κορυφές διάφορων τριγωνικών στεγών, προς τις απέναντι πλευρές τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για την κατασκευή των υψών ενός τριγώνου για διάφορα είδη τριγώνων. Αυτά, στην εφαρμογή, διακρίνονται μέσα από τα αντίστοιχα στάδια. Η εμπλοκή των μαθητών με τα διαδραστικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει η εφαρμογή ίσως να ενθαρρύνει την ενασχόληση με το θέμα. Επιπλέον, παρέχονται κατάλληλα κίνητρα αλλά και βοήθειες για την ολοκλήρωση των ερωτημάτων που διαπραγματεύεται αυτό το διαδραστικό παιχνίδι .

Triangles's_heights
Διαδραστική εφαρμογή Geogebra για την αντιμετώπιση της υψοφοβίας …

Εσείς, μπορείτε να βοηθήσετε τον αρχιτέκτονα ή μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν από “υψο” … φοβία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.