Διαδραστικό παιχνίδι στα Μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου

Μοιραστείτε το!

Εισαγωγή

Ίσως να παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, για μικρούς και μεγάλους, η ενασχόληση με ένα διαδραστικό παιχνίδι στα Μαθηματικά της Γ΄ Γυμνασίου. Ειδικότερα, όταν αυτό διαθέτει επαναληπτικό χαρακτήρα, τότε, θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα διαμορφωτικό κριτήριο εμπέδωσης της διδασκαλίας.

Μάλλον, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, δε δίνεται πάντοτε η ευκαιρία και ο απαραίτητος χρόνος εξάσκησης με προβλήματα που πλαισιώνουν υπαρκτές δομές και καταστάσεις της εμπειρίας μας. Συνήθως, οι σχετικές προσπάθειες έχουν αποσπασματικό και περιστασιακό χαρακτήρα. Όσο κι αν π.χ. στο σχολικό βιβλίο των Μαθηματικών της Γ΄ Γυμνασίου γίνονται τέτοιες αναφορές, η  καθιερωμένη διδακτική πρακτική, στη συνείδηση των περισσότερων, αποθαρρύνει την υιοθέτηση τέτοιων στοιχείων.

Θα καταφέρουν τα λογισμικά των Μαθηματικών να γίνουν το όχημα που θα οδηγήσουν τα σχολεία στον μαθηματικό γραμματισμό της εποχής μας;

Το πρόβλημα του ξυλουργού

Ένας ξυλουργός σχεδιάζει την κατασκευή μιας στέγης ενός σπιτιού.

Κάνοντας κλικ στην προηγούμενη εικόνα, θα αντιληφθείτε ότι το εγχείρημα τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σειρά από ερωτήματα που, για να απαντηθούν με ακρίβεια, θα χρειαστούν γνώσεις από την Τριγωνομετρία, τη Γεωμετρία και την Άλγεβρα. Αρχικά, θα δοκιμαστείτε στους τριγωνομετρικούς τύπους. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε κατάλληλο τύπο για την καμπύλη της παραβολής. Τέλος, θα ανακαλέσετε τις γνώσεις σας από την ομοιότητα τριγώνων.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα διαδραστικό παιχνίδι που συνδυάζει αρκετές ενότητες από τα Μαθηματικά της Γ΄ Γυμνασίου. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τα διαδραστικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής και με τις ενδεχόμενες επιλογές / απαντήσεις. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός. Η εφαρμογή θα επισημάνει τις όποιες αστοχίες και θα επιβραβεύσει τις ενδεδειγμένες απαντήσεις. (Παρόμοια διαδραστικά παιχνίδια, για τα Μαθηματικά Γυμνασίου, μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.)

Τι λέτε; Μπορείτε να βοηθήσετε τον ξυλουργό;

Καλή ενασχόληση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.